Functieomschrijving
Voor de gemeente Amsterdam zijn wij op zoek naar een Leerplichtambtenaar.Opdrachtomschrijving
Je hebt als wettelijke en primaire kerntaak het recht op onderwijs van leerlingen te bewaken en erop toe te zien dat het leerrecht wordt gewaarborgd. Je geeft, namens B&W, uitvoering aan de Leerplicht- en een gedeelte van de RMC-wet. Je bent daarmee toezichthouder t.a.v. de wetgeving. Je wordt, indien nodig, door de Senior Leerplichtambtenaar gecoacht en geadviseerd bij complexe casuïstiek of bijvoorbeeld bij conflicten met ouders en/of scholen. Met de komst van de Methodische Aanpak Schoolverzuim (MAS) wordt, gezamenlijk met de relevante ketenpartners, primair ingezet op preventie en vrijwillige (jeugd)hulp indien nodig. Je hebt hiermee een belangrijke schakelrol en neemt het initiatief voor een adequaat vervolg op verzuimmeldingen. Je werkt samen met de verschillende ketenpartners in het sociale domein en levert binnen deze context maatwerk op de verschillende dossiers. De functie van Leerplichtambtenaar heeft hierbij een tweeledig karakter: toezicht en handhaving; regie, preventie, voorlichting en advies.
Werkzaamheden
- Toezicht en handhaving: je ziet er op toe dat leerplichtigen op school staan ingeschreven. Je signaleert dat de directies van scholen niet voldoen aan de wet- en regelgeving op het gebied van verzuim, behandelt ongeoorloofd verzuim en uitval, voert gesprekken met leerlingen, ouders en school en behandelt aanvragen inzake verlof, vervangende leerplicht en vrijstelling. Je bent bevoegd te handhaven (BOA). Bij geconstateerde overtredingen maak je zo nodig proces-verbaal op en draag je zorg voor een sluitende dossieropbouw. Indien sprake is van een proces-verbaal zorg je voor de noodzakelijke afstemming en correspondentie met het OM als ook voor de administratieve afhandeling van het proces-verbaal. Je bent verantwoordelijk voor de vastlegging van de informatie t.a.v. zijn behandelingen in ERISA, vervaardigt voortgangs-/verantwoordingsrapportages over afgelegde bezoeken, overlegvormen, gesprekken, enz.
- Regie, preventie, voorlichting en advies: je stimuleert het onderwijs om vroegtijdig signalen, die kunnen leiden tot schoolverzuim, met hem/haar te delen. Je maakt hierover afspraken me de betreffende school, plant preventieve spreekuren en voert indien nodig preventieve gesprekken met kind en ouder(s). Op deze manier ben je vroegtijdig op de hoogte, voer je in een vroeg stadium gesprekken met kind en ouder(s), kan je schakelen met ketenpartners in het sociale domein om verzuim te voorkomen, dan wel zo snel als mogelijk te organiseren dat kinderen weer naar school gaan. Je doorziet hierbij in een vroegtijdig stadium gezinsproblemen, sociale obstakels, e.d.
- Je geeft voorlichting en advies aan scholen, ouders, leerlingen en partners in het lokale veld (zoals politie, justitie, (jeugd)zorginstellingen, GGD, Jongerenloket, Werkbedrijf UWV), adviseert en stimuleert scholen in het ontwikkelen van preventiebeleid en bij de aanpak van schoolverzuim. Je draagt bij aan de uitvoering van projecten gericht op het voorkomen van verzuim en uitval. Je voert zo nodig regie op de aanpak van verzuim en schooluitval. Je neemt initiatieven bij verzuim gerelateerde situaties, legt huisbezoeken af, analyseert de situatie, stemt af en verwijst door naar de toegang tot de betreffende instanties. Je signaleert hierbij alleen en legt de verbinding met de betreffende hulpinstantie. De hulporganisaties beoordelen dan of de aanmelding ook daadwerkelijk gedaan wordt. Je monitort de voortgang en afdoening van dossiers en spreekt partners aan op hun verantwoordelijkheid, bewaakt de voortgang van afspraken en vervult zo nodig de rol van aanjager.
De gemeentelijke organisatie bestaat uit 5 clusters, een bestuurs- en concernstaf, 7 stadsdelen en 1 stadsgebied. De stadsdelen besturen samen met de gemeenteraad, burgemeester en wethouders de stad Amsterdam. De 5 clusters zijn: Ruimte en Economie, Sociaal, Stadbeheer, Bedrijfsvoering, Digitalisering, Innovatie en Informatie. De clusters hebben expertise op een specifiek terrein, zoals sport, jeugd of parkeren. Zij werken beleid uit tot stadsbrede kaders waarbinnen de stadsdelen het uitvoerende werk kunnen doen. Ook bieden zij directe ondersteuning aan bewoners die dit nodig hebben, bijvoorbeeld op het gebied van participatie of werk. De stadsdelen houden zich onder andere bezig met de inrichting van straten en pleinen, groen en parken en welzijnswerk in de buurt. Ze zorgen ervoor dat wat ze doen, past bij de behoeften in hun stadsdeel en bij het beleid voor de hele stad.
De opdrachtgever(s)
Ze willen een goede werkgever zijn die ervoor zorgt dat alle collega’s zich gezien en gewaardeerd voelen. Ze koesteren verschillen tussen collega’s, al die verschillen zorgen voor betere resultaten voor hun organisatie én de stad. Ze streven daarbij naar een personeelsbestand dat een afspiegeling is van de beroepsbevolking van Amsterdam. Dus wie jij ook bent: bij hen ben je van harte welkom!
De missie van het team Leerplicht is : ''Goed onderwijs en kinderopvang voor iedere kind en jongere. Met hart voor de ontwikkeling van alle jonge Amsterdammers stuurt de leerplicht organisatie op aanwezigheid op school en draagt bij aan een kansrijke loopbaan voor iedere jonge Amsterdammer “. Je komt te werken in een divers team van ongeveer 23 collega’s. Er is open werksfeer waarbij iedereen zijn zegje kan en mag doen. Het gaat hier specifiek over het team dat de scholen in Noord, Centrum en Zuid onder de hoede heeft. Je werkt op de scholen of op hun locaties in Amsterdam Noord en Zuid.
Goede beheersing van de Nederlandse taal in woord en geschrift is vereist voor deze functie.
Functie eisen
- Je hebt mimimaal vijf (5) jaar aantoonbare werkervaring (in de afgelopen tien (10) jaar) als Leerplichtambtenaar in een van de G4 steden: Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en/of Utrecht
- Je hebt mimimaal één (1) jaar aantoonbare werkervaring (in de afgelopen vijf (5) jaar) met mbo-scholen en leerlingen
Functie wensen
- Je hebt een BOA registratie voor Leerplicht
- Je hebt mimimaal twee (2) jaar aantoonbare werkervaring (in de afgelopen tien (10) jaar) met jongerenwerk in een van de G4 steden
- Je hebt mimimaal één (1) jaar aantoonbare werkervaring (in de afgelopen vijf (5) jaar) met coaching van collega's